Friday, April 17, 2009

Projektioner af arbejdsløshed og offentlige budgetbalancer


Det er svært at lave forudsigelser om fremtiden. Hvem ville for et år eller to siden have troet, at de større vestlige økonomier i 2009 ville få stærkt stigende arbejdsløshed med tilhørende problemer med balancen på de offentlige budgetter. Ved høj arbejdsløshed falder det offentliges skatteindtægter. Ved lav arbejdsløshed stiger de. Samtidig er situationen med høj arbejdsløshed præget af øgede udbetalinger af understøttelse og sociale ydelser. Og omvendt ved lav arbejdsløshed.



Derfor er arbejdsløshedsudviklingen en af de væsentlige faktorer, når udviklingen på de offentlige budgetter skal forstås, jvf f.eks. Storbritannien, hvor finansministeren Alistair Darling forsøger at få hold om problematikken ud fra et perspektiv om at få bekæmpet arbejdsløsheden.


Obamaadministrationen har også forsøgt sig i de økonomiske fremskrivningers vanskelige kunst,

Kongressens budgetkontor (CBO) har således fremlagt en forudsigelse af udviklingen i det amerikanske føderale budgetunderskud, jvf link ovenfor, dvs forskellen mellem forbundsregeringens indtægter og udgifter.

Det anslår budgetunderskuddet til at blive betydelig større end den forudsigelse præsident Obama kom med ved fremlæggelsen af budgettet for næste år. I alt skønnes underskuddet at blive 2300 mia $ større for næste årti end skønnet af præsidenten, jvf figuren ovenover. Hvis de tal kommer til at holde, vil det føre til en udpumpning af penge i amerikansk økonomi og verdensøkonomien uden tidligere sidestykke. Man kan i figuren se stigningen i underskuddet under Vietnamkrigen i slutningen af 1960'erne og begyndelsen af 70'erne, som førte til, at USA måtte gå fra guldet og devaluere dollaren. Selv med inflationen siden da taget i betragtning, er det nuværende underskud langt større.Præsidentens optimistiske fremskrivning beror på en optimistisk vurdering af væksten i amerikansk økonomi de kommende år, en vækst, der vil give større skatteindtægter og lavere udgifter.Det er klart, at sådanne fremskrivninger sjældent holder. Det kan både gå værre endnu, og det kan gå bedre. De er imidlertid interessante derved, at de indgår som skyts i den politiske proces. Som New York Times skriver:"De sætter rammerne for debatten og giver politisk ammunition til begge sider. I dette tilfælde, vil Kongressens tal kunne gøre moderate republikanere og finanspolitisk konservative Demokrater mindre disponeret for at støtte Obamas dagsorden p.g.a. bekymring over landets langsigtede finansielle helbred.




No comments: